Current Affairs > Daily Current affairs

Back
sunday test - Current affairs - Answer sheet with explanations 13-12-2015

Weekend – checklist

Q1) Real estate Regulation in India is aimed to achieve which of the following objectives.

1)      Consumer protection

2)      Mobilization of resources

3)      Regulation of land use

4)      Create a ceiling on the individual possession of urban property

 

A)     1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

 

Answer – A

 

Explanation

1)      Creation of regulatory authority, Submission of building plan, provision for penalties, grievance redressal mechanism all to improve the consumer protection.

2)      Streamlining of regulatory procedure is expected to bring in foreign and domestic resources to urban housing.

3)      This is not an explicitly stated goal. But, building plan regulation and necessary permissions for the purpose can indirectly provide for this.

4)      Land ceiling led to the increase in cost of the land and decreased the availability of land for development. So, this is absolutely wrong.

So, I may have a doubt on third point. But, as 4th point is absolutely wrong the only option left is A.

Educational objective

1)      Challenges of land utilization in urban areas

Q2) which of the following are not the foreseen benefits that can be achieved through Real estate regulation in India.

1) Redistribution of land in urban areas

2) Reduction of prices in urban areas

3) Easing of number of permissions

4) effective transfer of powers to urban local bodies

A) 1 only

B) 1 and 4

C) 4 only

D) 1, 3, 4

 

Answer – D

Explanation

Redistribution of land among the communities and classes is a socialistic objective that Government tried to achieve through land ceiling acts. The present law is expected to bring in greater private participation.

The law empowers the state Government to establish a Regulatory authority and urban local bodies has no role to play. This body is going to get all the functional powers under the law.

However, because the bill does not bring under its ambit approving authorities who, in many cases, are the reason for delays in projects.

Read more at:                                                               
http://economictimes.indiatimes.com/articleshowsp/50120890.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst

 

http://www.firstpost.com/business/cabinet-approves-real-estate-bill-heres-how-it-will-impact-builders-and-buyers-2539984.html

 

 

Educational Objective

 

Real estate regulation bill is majorly aimed at consumer protection and increase the market confidence.

 

India Pakistan comprehensive dialogue

Q3) which of the following are included in the comprehensive dialogue between India and Pakistan over and above the composite dialogue.

1)      Human rights issues

2)      Religious tourism

3)      People to people exchanges

A)     1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 2 only

Answer – D

Human rights issues are not the part of the comprehensive dialogue. Humanitarian issues different from Human rights issues. Human right issues can have an international scrutiny and Humanitarian issues generally develops good will between the countries. People to people exchanges are part of composite dialogue too.

Newly added to the scope of discussions are Religious tourism and Humanitarian issues.

Educational Objective

Comprehensive dialogue and actual issues between India and Pakistan and their factual information.

For ex, student shall know Tulbul navigation project, baglihar dam , siachen glacier, sircreek , J&K history, Indus water sharing. Question in the above pattern may not be asked. But, factual information on the issues can be a potential question.

TAPI pipeline

Q4) which of the following are the correct statements

1)      Turkmenistan is a landlocked country

2)      China is the major importer of gas from Turkmenistan

3)      Turkmenistan has the fourth largest natural gas reserves in the world

A)     1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – D

Explanation

Turkmenistan is a landlocked country and so, it has depend only on pipelines to export its oil and Gas. It is intended to diversify its market and as on today is the largest importer of gas. So, TAPI to south Asia, Caspian sea pipeline to connect to Europe are the active projects it is promoting.

Educational Objective

These questions cannot be asked in PT. But, here our objective is to recollect the information and test our current affairs. The above options help us to understand the reasons for Turkmenistan’s interest in TAPI pipeline.

 

Haryana panchayat law

Q5) Which of the following are not the provisions of 73rd Amendment Act of the constitution.

1)      Reservations to women and Scheduled castes

2)      Compulsory voting in panchayat

3)      Educational qualifications for candidates contesting elections

A)     1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – B

Explanation – compulsory voting and Educational qualifications are not the part of the 73rd Amendment act.

Compulsory voting is recently proposed in Gujarat and educational qualifications in Haryana.

So, both the statements are wrong.

Educational Objective

Panchayat laws and their amendments in various states – Implications for democracy and development.

Global nutrition report, India health report

Q6) Identify the correct statements from below

1)      India has the highest malnourished population in the world.

2)      The Nutritional delivery programs did not create any impact on the ground

A)     1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer – A

Explanation

Global hunger report and Global nutrition report all acknowledge the India’s efforts in achieving food security and their success. But, chronic malnutrition is still a problem in India. It is indeed highest in the world.

Educational Objective

Understand the challenges of Health and Nutrition in India

Q7) which of the following is not majorly connected with achieving food security in the country?

A)     Health care Delivery

B)     GM crops

C)     National Food security act

D)     Neonatal mortality

Answer – D

Food security covers the following aspects

1)      Availability of food

2)      Access

3)      Utilisation

4)      Stability

The factor that cannot be influenced by the food security directly is neonatal mortality. GM crops determine the availability of food, Health care delivery - utilisation of food and NFSA – stability in availability of food.

Neonatal mortality is majorly due to infections and lack of institutional care.

Q8) identify the incorrect statement in reference to Crowd funding

A)     It can involves transfer of shares

B)     Pre selling a product is a source of a crowd funding

C)     It always involves verification of the donor

D)     Narayana murthy heads the committee on crowd funding norms in India

Answer – C

Explanation

Crowd funding can be peer led, equity based, incentive based i.e, pre orders. In India, Narayana Murthy – founder of Infosys heads the committee on crowd funding.

The donor need not disclose his identity for crowd funding.

Educational Objective

Understand the meaning of new terms and their functionality in economy

Q9) New issues proposed by developed nations under WTO agenda include the following

1)      Environmental issues

2)      Labour laws

3)      E commerce

4)      Competition policy

A)     1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Answer – D

Explanation

New Issues

They include

Environment, labour, e-commerce, global value chains, investment, competition policy and transparency in government procurement.

India recently declared that it is open to the non-binding talks on new issues at WTO.

 

From <http://www.thehindu.com/business/Economy/over-400-ngos-oppose-new-nontrade-issues-at-wto-talks/article7971994.ece>

 

http://www.thehindu.com/business/india-open-to-nonbinding-talks-on-new-issues-at-wto-meet/article7958584.ece

 

Educational Objective

Develop clarity on Indias position on WTO talks. Have clarity on  various terms that come in to existence at WTO

 

10) Identify the correct statements below

 

1) TFA agreement in its present form can be a danger to India’s food security.

2) Developed countries offer more food subsidies than developing countries

 

A)     1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

 

Answer – c

Explanation

  1. India at present is running a massive food procurement programmes by providing minimum supporting price to the farmers and giving subsidised food to lakhs of BPL families through its public distribution system (PDS).
  2.  The new WTO agreement limits the value of food subsidies at 10 percent of the total food grain production. India is flexing muscle on the issue because subsidies have been calculated by WTO taking 1986 as base year into account which will largely affect food procurement programme through MSP.

India is raising its concerns by saying that while US is providing 120 billion as agriculture subsidy then why India can t give even one tenth (USD 12 billion) to their farmers

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call