Current Affairs > Daily Current affairs

Back
weekend test explanation - 03-04-2016

Weekend consolidation

  • Brexit from EU
  • Malabar – 2016
  • Budget
  • Chabahar port
  • Iran elections
  • Modis foreign policy – A review
  • Ombudsman for newspaper – The Hindu
  • Coral calcification
  • WTO – DCR clauses
  • Climate change – contribution of land water storage
  • Urban transportation – challenges
  • Pensioned society – different types of funds to manage pensions in India
  • Gold Bond scheme
  • Brazil economic crisis
  • Politics of remission – Rajiv Gandhi assassination case

1. Identify the correct statements in consideration to the EU

  1. EU at present consists of 28 members
  2. Treaty of Rome and Maastricht are connected with formation of EU.
  3. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer – C

Explanation:

The European Union (EU) is a politico-economic union of 28 member states that are located primarily in Europe.

 The Maastricht Treaty established the European Union under its current name in 1993 and introduced European citizenship.

In 1957, Belgium, France, Italy, Luxembourg, the Netherlands and West Germany signed the Treaty of Rome, which created the European Economic Community (EEC) and established a customs union. They also signed another pact creating the European Atomic Energy Community (Euratom) for co-operation in developing nuclear energy. Both treaties came into force in 1958.

So, points 1,2 are correct. So, ans is : C

2. Which of the following are the institutions represents the executive arm of European Union?

1. European council

2. European commission

3. Council of European Union

A) 1, 2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – A

Explanation:

The European Council is the Institution of the European Union (EU) that comprises the heads of state or government of the member states, along with the council s own president and the president of the Commission. The High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy also takes part in its meetings

The European Commission (EC) is the executive body of the European Union responsible for proposing legislation, implementing decisions, upholding the EU treaties and managing the day-to-day business of the EU.

The Council of the European Union (often still referred to as the Council of Ministers, or sometimes just called the Council  is the third of the seven institutions of the European Union (EU) as listed in the Treaty on European Union. It is part of the essentially bicameral EU legislature and represents the executive governments of the EU s member states. So, it is not an executive body.

so, ans is : A

3. In relation to the reasons for the Brazilian crisis, identify the correct statements.

1. Excessive welfare expenditure by the state

2. Fall in international commodity prices

3. Weakened demand in china

4. Declaration of Brazilian bonds as junk by the international rating agencies

A) 1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Ans – D

Explanation:

Excessive State expendinture on welfare programs led to huge consumptive expendinture under programs like Bosla Familia. This led to financial burden on the Government.

Brazil s economy is mainly dependent on Commodity exports. Mineral i.e, Coal, and Agricultural exports play major part of it. Weak demand in global markets led to less exports leading to crisis.

China is the major importer of coal and other exports from Brazil. Recent years have seen a fall in demand from China along with the fall in global demand. This made the export sector of Brazil to suffer.

This weakining position of Brazil s economy was reflected in the soveriegn ratings of different companies. Brazilian bonds were declared as junk, making the bond market collapse.

So, all the above factors combindely led to the Brazilian Crisis.

So, ans is : D

4. Which of the following projects are not concerned directly with development of Rural India .

A) Surakshit Bharat

B) Swachch Bharat

C) Prime minister Gram Sadak Yojana

D) Jan Dhan Yojana

Answer – A

Explanation:

To accelerate the efforts to achieve universal sanitation coverage and to put focus on sanitation, the Prime Minister of India launched the Swachh Bharat Mission on 2nd October, 2014. The Mission Coordinator shall be Secretary, Ministry of Drinking Water and Sanitation (MDWS) with two Sub-Missions, the Swachh Bharat Mission (Gramin) and the Swachh Bharat Mission (Urban), which aims to achieve Swachh Bharat by 2019, as a fitting tribute to the 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, which in rural areas shall mean improving the levels of cleanliness in rural areas.

The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY), was launched by the Govt. of India to provide connectivity to unconnected Habitations as part of a poverty reduction strategy. Govt. of India is endeavoring to set high and uniform technical and management standards and facilitating policy development and planning at State level in order to ensure sustainable management of the rural roads network.

PMJDY is a National Mission on Financial Inclusion encompassing an integrated approach to bring about comprehensive financial inclusion of all the households in the country. The plan envisages universal access to banking facilities with at least one basic banking account for every household, financial literacy, access to credit, insurance and pension facility. In addition, the beneficiaries would get RuPay Debit card having inbuilt accident insurance cover of र 1 lakh.

Surakshit Bharat is just a slogan and is not directly linked with rural area development.

So, ans is :A

5. Which of the following are the recent initiatives to improve the road safety in India

1. Surakshit Bharat

2. Amendment to the Motor vehicles act

  1. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer – C

Explanation:

Surakshit Bharat is a campaign to educate people on Road safety, especially in Urban areas.

Motor vehicles Safety Act to provide a scientifically planned and evolving framework for the safety of all road users in India, including vulnerable road users, and for enabling the seamless development of a secure, efficient, cost-effective, sustainable and inclusive transport system for the movement of passenger and freight in the country as well as matters connected therewith or incidental thereto.

So, ans is: C

6. Which of the following articles deal with the powers of remission of governor of a state and President of India ?

A) Article 161, Article 72

B) Article 163, Article 74

C) Article 149, Article 72

D) Article 161, Article 73

Answer – A

Explanation:

Indian Constitution grants certain judicial functions to Presient and Governer.

Under Article 161, Governer has the power of remission. However, his powers are limited to the State and have less scope compared to President.

President of India under Article 72 can grant Remission. The President s remission powers are restricted to the central jurisdiction.

So, ans is : A

7. Which of the following are the correct statements in relation to the Chabahar port?

1. Its location lies in the Gulf Oman

2. This is only the port in Iran that will have direct access to ocean

3. India aims to use this port to connect to Europe

4. It decreases the load on Bandar abbas port and it can handle bigger ships than Bandar abbas port.

  1. 1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Ans – D

Explanation:

 

1. Its location lies in the Gulf Oman

2. This is only the port in Iran that will have direct access to ocean

3. India aims to use this port to connect to Europe

4. It decreases the load on Bandar abbas port and it can handle bigger ships than Bandar abbas port.

All the above points are true.

So, ans is:D

8. Which of the following are the incorrect statements in relation to the Malabar exercises:

1) They are coordinated naval exercises among the Asia pacific countries to fight piracy

2) India, Australia, Japan, USA are the major participants

3) Malabar – 2016 will be held in East China Sea

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Ans – D

Explanation:

Malabar Exercise is among India, USA, Japan.Exercise Malabar is a trilateral naval exercise involving the United States, Japan and India as permanent partners. Originally only a bilateral exercise between India and the U.S., Japan became a permanent partner of the exercise in 2015.

The forthcoming Malabar exercises are to be held in North Philippine Sea.

So, all the given points are wrong.  ans is: D

 

9. Section 66A of IT act was recently declared as unconstitutional by the supreme court in Shreya Singhal vs Union of India case. Identify the correct statement in relation to this section:

1.  It violates the freedom of speech online

2. Any law widely drafted with out definite meanings can give excessive powers to Bureaucracy

A) 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Ans – C

Explanation:

Dissent is an integral element of democracy. Supreme Court of India reiterated this across various judgements. Shreya Singhal vs Union of India case in which it struck down the section 66A of IT act is one such an example. The nation is built on dissents expressed at crucial times in its history.  Except for Emergency, free opinion, criticism of Government are central to dissent in our country.

What is Section 66A of the IT Act?

Section 66A defines the punishment for sending “offensive” messages through a computer or any other communication device like a mobile phone or a tablet. A conviction can fetch a maximum of three years in jail and a fine.

What is the problem with that?

The vagueness about what is “offensive”. The word has a very wide connotation, and is open to distinctive, varied interpretations. It is subjective, and what may be innocuous for one person, may lead to a complaint from someone else and, consequently, an arrest under Section 66A if the police prima facie accepts the latter person’s view.

How did the controversy begin?

The first petition came up in the court following the arrest of two girls in Maharashtra by Thane Police in November 2012 over a Facebook post. The girls had made comments on the shutdown of Mumbai for the funeral of Shiv Sena chief Bal Thackeray. The arrests triggered outrage from all quarters over the manner in which the cyber law was used.

How frequently has 66A been used?

Most cases of arrest were reported in 2012. Jadavpur University professor Ambikesh Mahapatra was arrested for forwarding caricatures on Trinamool Congress chief Mamata Banerjee on Facebook. Activist Aseem Trivedi was arrested for drawing cartoons lampooning Parliament and the Constitution to depict their ineffectiveness. Air India employee Mayank Sharma and K V Rao from Mumbai were arrested for allegedly posting offensive comments against politicians on their Facebook group.

Businessman Ravi Srinivasan was booked by Puducherry police for an allegedly offensive tweet against the son of a former cabinet minister.

- See more at: http://indianexpress.com/article/india/india-others/explained-article-66-a/#sthash.oBOgKU1A.dpuf

So, the vagueness of defining what is OFFENSIVE gives discretion to Bureaucracy for interpretation.

So, ans is: C

10. Which of the following are in recent controversy and seen as violation of freedom of speech:

1. Section 66A of IT act

2. Section 124A of IPC

3. Section 499 of IPC

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3

Answer – D

Explanation:

Section 66A of IT Act,2000 was in controversy and was struck down by the Supreme court in Shreya Singhal vs Union of India case for violating Freedom of Speech.

Section 124 A of IPC  deals with the Charges of sedition. Recent arrest of JNU students on sedition charges under this section was condemned as violation of freedom of speech.

124A. Sedition. — Whoever, by words, either spoken or written, or by signs, or by visible representation, or otherwise, brings or attempts to bring into hatred or contempt, or excites or attempts to excite disaffection towards, the Government established by law in India, shall be punished with imprisonment for life, to which fine may be added, or with imprisonment which may extend to three years, to which fine may be added, or with fine.

Section 499 of IPC deals with defamation . It is considered as curtailment to the freedom of Speech as Arguments against Government can be taken as defamation. There is an argument for decriminalising the defamation.

So, all the above are in news , and as seen as violation to freedom of Speech.

So, ans is D

11. Which of the following are incorrect in relation to national treatment clause of WTO:

A. WTO creates a national obligation on the developing countries to import the goods from USA and EU

B. Any obligation to be fulfilled under international law can be an exception to National treatment clause

C. If a product is not for commercial resale it can be excluded from national treatment clause

D. National treatment clause is to ensure the free trade globally .

Ans – A

Expalnation:

National treatment: Treating foreigners and locals equally     

Imported and locally-produced goods should be treated equally — at least after the foreign goods have entered the market. The same should apply to foreign and domestic services, and to foreign and local trademarks, copyrights and patents.

National treatment only applies once a product, service or item of intellectual property has entered the market. Therefore, charging customs duty on an import is not a violation of national treatment even if locally-produced products are not charged an equivalent tax.

National Treatment clause applies to all the member countries of WTO . So, point 1 is wrong.

The exceptions are:

  • B. Any obligation to be fulfilled under international law can be an exception to National treatment clause
  • C. If a product is not for commercial resale it can be excluded from national treatment clause

So, ans is :A

12. Identify the correctly matched components from the below

1. EPF – private sector

2. GPF – Government employees

3. Annuity – retirement funds

4. NPS – unorganized sector

A) 1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Ans – A

Explanation:

EPF – Employees Provident Fund for Private sector where 12% of Employees share and 12 % of Employer’s share of Basic Salary + DA is deducted and remitted to PF Authorities.

GPF- General Provident fund is for Government employees.

Annuity- In return for a lump sum , an annuity provider (insurance company) will give you an annual income for the rest of your life. Retirement Funds.

NPS- National Pension Scheme- It is for both organised and unorganised sector people. Any one cam contribute to this fund to get pension.

So, ans is : A

13. Which of the following can act detrimental to the growth of International trade?

1. Competitive devaluation of the currency

2. Raise in import duties and protectionism

3. Raise in cost of the capital movement

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – D

Explanation:

Competitive devaluation of the currency leads to advantage to that particular country in exports. The exports of others gets distorted, and affects the international trade.

Import duties and protectionism acts as barriers to the free and fair trade. This also doesnt encourage international trade as countries give importance to their own domestic sector.

Capital is one of the main factors of Production. In the globalised era, free flow of capital is the requirement for production. High cost of Capital movement leads to less mobility, ther by less production. It causes distortion in International trade.

So, ans is: D

14. Which of the following are the funds for the development of Major irrigation projects in India

1. Long term Irrigation fund

2. Accelerated Irrigation benefits program

3. Pradhan mantra Krishi sinchai yojana

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Ans – A

Explanation:

The Long term Irrigation fund is a dedicated fund for the development of Major Irrigation projects.

The Current Budget formulated  a dedicated long-term irrigation fund will be created in NABARD with a corpus of Rs 20,000 crore. Accordingly many Major irrigation projects are funded by this.

The Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP) was launched during 1996- 1997 to give loan assistance to the States to help them complete some of the incomplete major/medium irrigation projects which were at an advanced stage of completion and to create additional irrigation potential in the country.

Pradhan mantra Krishi sinchai yojana:

This scheme has amalgamated three ongoing programmes of three different ministries as follows:

  •  Accelerated Irrigation Benefit Programme of the Ministry of Water Resources.
  •  Integrated Watershed Management Programme of the Ministry of Rural
  • Development Farm water management component of the National Mission on Sustainable Agriculture.

However, this is a program with already existing schemes, and is not a seperate fund.

So, ans is: A

15. Which of the following program is concerned with improving digital literacy in India?

A) Bharat Binary

B) JAM trinity

c) National literacy mission

D) National knowledge network

Answer - A

Explanation:

Bharat Binary – A digital literacy scheme for rural India and it will cover 6 crores households.

JAM trinity is a tool Used for effective service delivery using- Jan Dhan Yoana, Aadhar, MObile number.

National LIteracy Mission is to improve the literacy rate in the country.

National Knowledge network-The objective of the National Knowledge Network (NKN) is to interconnect all institutions of higher learning and research with a high speed data communication network to facilitate knowledge sharing and collaborative research. It will bridge the existing knowledge gap in the country. It will help the country evolve as a Knowledge Society and spur economic activities in the Knowledge domain.

So, ans is: A

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call