Current Affairs > Daily Current affairs

Back
weekend test explanation - 03-04-2016

Weekend test  08 March 2016 to 13 March 2016

  • Aadhar bill
  • Real estate bill
  • Social democracy
  • Money bill
  • Amendment to president’s address
  • World cultural festival
  • Doping – Maria Sharapova
  • Deep sea exploration – new pricing policy
  • IIP – fall in industrial output
    colonial rule book – constitutional mismatch argument
  • Sagar mala project
  • Neighborhood first policy
  • India – USA – Japan – Australia – how can it help India’s energy security?
  • EPF – Issues
  • India’s cyber security architecture – recommendations
  • Climate engineering
  • Corruption – disqualification of members
  • Women reservation bill
  • Political parties and RTI
  • Social media and its impact
  • Women led development

 

Issues to think on

  • FRBM act – does it need a revision?
  • Do we need to bring political parties under RTI?

 

Weekend test :

  1. Identify the correct statements from below in relation exploration policy of oil and natural gas?
    1. Income distribution between state and Centre will be based on profits rather than on revenue
    2. It promised unified license to all kinds of explorations
  2. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer - B

Explanation:

Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy (HELP):

Four main facets of this policy are:

  1.     Uniform license for exploration and production of all forms of hydrocarbon,
  2.      An open acreage policy,
  3.      Easy to administer revenue sharing model and
  4.     Marketing and pricing freedom for the crude oil and natural gas produced.

So, Ans is: B

Refer: http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=137638

2. Which of the following are correct in relation to social democracy in India?

  1. 73rd and 74th AA s one of the objective is to establish social democracy in India
  2. Political democracy will not be complete without social equality.
  3. DPSP in India is mean to establish social democracy in India

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – D

Explanation:

73rd and 74th amendment acts provide for local governments (Panchayat and Muncipal ).

These acts made democracy deepen and accissible to all by givig reservations to previously not politically active sections such as SC,ST and Women.So, it  called for Social democracy.

According to B.R. Ambedkar, Political equality can t be achieved without Social democracy. Indian society is traditionally divided based on csate, which deprives some of the sections their social equality.So, untill Social equality is provided people can t actually get equal opportunity  in political sphere.

DPSP under part IV of Indian Constitution provide for fundamental guidelines for the Governments. The soul of DPSP is to provide Social and economic democracy to the people. Many welfare measures are mainly based on the principles of DPSP.

So. ans is : D

3) Which of the following can lead to the weakening of social democracy in India?

  1. Lack of civil society and independent media in the country
  2. Weakening sense of participation among the citizens
  3. Beneficiary approach to the development programs
  4. 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3

Answer – D

Explanation:

Social democracy has to provide Social justice by providing equal opportunities to the people for Participation and development of oneself.

Civil Society and Media provides platform to discuss ideas and problems related to different sections of the people. So, independent media and vibrant civil society are essential perts of Social democracy.

Sense of participation makes the citizen active part of Governance. It is the real measure of the perculation of Social democracy.

Beneficiary approach makes the Citizens passive participants and this reduces them to mere takers and participation is not ensured. This further weakens the Democracy especially Social democracy.

So, all the above points are correct.

So, ans is: D

4. Which of the following are correctly matched in relation to different dimensions of democracy?

  1. Right to Education and health – social democracy
  2. Right to vote – political democracy
  3. Redistribution of wealth – economic democracy
  4. 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3

Answer – D

Explanation:

Democracy is a sysytem in which people are the benificiaries and active participants.

Social democracy calls for welfare of the people in Social dimentions. For example, education, health, sanitation,etc.

Political democracy calls for equal rights of citizens in participation in political institutions . Right to vote is part of it.

Economic democracy calls for equal opportunity of people to work and develop. Redistribution of wealth provides for equal opportunity.

So, all the above are correct.

So, ans is: D

5) Which of the following are the constitutional guarantees provided by the constitution of India to promote social democracy?

  1. Right to wealth and private property
  2. Equal wages for all
  3. End of untouchability
  4. Access to justice for all

Answer - C

Explanation:

Under Part III of the Constitution, Fundamental rights are mentioned. These are Constitutionally  guareenteed i.e. Violation of these rights leads to case in the court. According to it Article 17 provides for Abolition of Untouchability.

Right to wealth and property is a legal right under Article 300A.

Equal wages for all , Access to Justice for all are Socialistic Principles of DPSP.These are non Justiciable.

So, ans is : C

6)Which of the following are correct in relation to the presidential address to the nation?

  1. Presidential address to the nation lists the programs and policies of the Government
  2. Every session of the parliament starts with presidential address to the nation
  3. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Ans – A

Explanation:

Article 87(1) of the Constitution provides:— "At the commencement of the first session after each general election to the House of the People and at the commencement of the first session of each year the President shall address both Houses of Parliament assembled together and inform Parliament of the causes of its summons."

In the case of the first session after each general election to Lok Sabha, the President addresses both Houses of Parliament assembled together after the Members have made and subscribed the oath or affirmation and the Speaker has been elected. It takes generally two days to complete these preliminaries. No other business is transacted till the President has addressed both Houses of Parliament assembled together and informed Parliament of the causes of its summons.

 In the case of the first session of each year, the President addresses both Houses of Parliament at the time and date notified for the commencement of the session of both the Houses of Parliament.Only, first session i.e, Budget session starts with the address.

The address is mainly on the Foucs of the Government , it s programs and policies.

So, point 2 is wrong.

So, ans is : A

7) Which of the following motions can only be moved in Lok sabha alone?

  1. Censure motion
  2. No confidence motion
  3. Motion of thanks
  4. Adjournment motion
  5. 1,2 only B) 2,3,4 C) 1,2,4  D) 1,2,3,4

Answer – C

Explanation:

A censure means an expression of strong disapproval or harsh criticism. It can be a stern rebuke by a legislature, generally opposition against the policies of Government or an individual minister. However, it can also be passed to criticise, condemn some act.

Article 75 of the Constitution says that Council of Ministers are collectively responsible for the Loksabha. No confidence motion can be introduced only in loksabha to test the majority of the Governmnet of the day.

Motion of Thanks- President s address is followed by a motion of thanks moved in each House by ruling party MPs, followed by discussions that last up to three or four days and conclude with the Prime Minister replying to the points raised during the discussion.

So, point 3 is wrong.

Adjournment Motion is introduced in Loksabha to draw the attention of the House to the urgent matters of Public Importance.

So, ans is: C

8)  Identify the correct statements regarding motion of thanks in parliament?

  1. It can be passed in both the houses of the parliament.
  2. If Motion of thanks is passed in the Lok sabha, Government has to resign .
  3. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer – A

Explanation:

Motion of thanks is moved and voted in both houses parliament after the inaugural speech of the president at the beginning of first session of new Lok Sabha or first session of New Year. The speech of president is generally drafted by ruling party and its contents outline the vision of the central government.

The discussion on motion of thanks generally allows the opposition to critically discuss the government’s vision, scope and policies. This motion must be passed in both of the houses. A failure to get motion of thanks passed (which may happen rarely) amounts to defeat of government and leads to collapse of government.

The passage not amounts to resigning of the Government. So, point 2 is wrong.

So, ans is : A

9) Which of the following are the motions that have effect of censure on the Government?

  1. Censure motion
  2. No confidence motion
  3. Motion of thanks to presidents address
  4. Adjournment motion
  5. 1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Answer – D

Explanation:

A censure is an expression of strong disapproval or harsh criticism. In parliamentary procedure, it is a debatable main motion that could be adopted by a majority vote.

Censure motion, No confidence motion, Motion of Thanks, Adjournment motion all these are against the Government . No confidence motion, Motion of thanks has the effect of defeat of Govenmnent.

So, ans is: D.

10) Which of the following are the correct statements in relation to money bill?

1) Money bill can be introduced only in Lok sabha

2) Speaker of the Lok Sabha is the final authority to decide a bill as a money bill .

A) 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer - C

Explanation:

Article 110 deals with the Definition of Money bills. These bills need to be introduced with prior permissionof Persident of India and can be introduced only in Loksabha.

To decide weather a bill is money bill or not , Speaker of the House is the final authority. His decision can t be challenged in any court.

So, both points are correct.

So, ans is: C

 

 

 

 

 

 

 

 

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call