Current Affairs > Daily Current affairs

Back
weekend test explanation - March 20, 2016 03-04-2016

Consolidation of the topics -14 March to 20th March 2016

  • Abel prize
  • SYL Canal – Issues of federalism
  • El Nino
  • Poverty line
  • Cyber threats – MK narayanans article
  • Caste violence
  • GM cotton – Monsanto’s royalty cut
  • Right to privacy and Aadhar
  • Sedition law and Need for an amendment
  • Special audit on Telcos
  • GI
  • Syria Plan – Russia withdrawal
  • Myanmar – New chapter
  • National court of appeal
  • Internet governance
  • Kodaikanal – Mercury contamination
  • Marital rape – Helen Clark
  • Heavy water leak at Kakrapar
  • Real estate regulation bill
  • Wilful default – Bankruptcy code
  • FRBM act – need for a revision

 

Prelims test – weekend

1. In reference to Internet Governance, Multi stake Holder Participation refers to

  1. In this, every country will have equal vote – Principle is one nation – one vote.
  2. It involves participation of Government, NGO, Private players, academicians
  3. It provides a decentralized governance at national level for internet
  4. It refers to bringing internet under a multilateral body such as UN.

Ans – B

Explanation:

Internet Governance can be defined as the evolving policies and mechanisms under which the Internet community’s many stakeholders make decisions about the development and use of the Internet.

Multiple stake holders like - Government , private organisations , Civil society,  and other s like academicians participate in the decision making. This approac is known as multi stakeholder approach.

So, ans i s: B

2. Which of the following are the bodies involved in National security architecture in India?

  1. National security council
  2. National security advisory body
  3. Joint intelligence committee
  4. NATGRID

A) 1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Ans – D

Explanation:

The National Security Council (NSC) of India is the apex agency looking into the country s political, economic, energy and strategic security concerns. It was established by the Atal Bihari Vajpayee government on 19 November 1998, with Brajesh Mishra as the first National Security Adviser. Prior to the formation of the NSC, these activities were overseen by the Principal Secretary to the Prime Minister.

The three-tiered structure of the NSC comprises the Strategic Policy Group, the National Security Advisory Board and a Secretariat represented by the Joint Intelligence Committee (JIC).

Joint Intelligence Committee

The Joint Intelligence Committee (JIC) of the Government of India analyses intelligence data from the Intelligence Bureau, Research and Analysis Wing and the Directorates of Military, Naval and Air Intelligence. Recently JIC got the first member from Internal Security Division, Pratiksha Hazarika youngest member ever in JIC for her extraordinary performance. The JIC has its own Secretariat that works under the Cabinet Secretariat.

National Security Advisory Board

The National Security Advisory Board consists of persons of eminence outside the Government[1] with expertise in external security, strategic analysis, foreign affairs, defence, the armed forces, internal security, science and technology and economics.

The board meets at least once a month, and more frequently as required. It provides a long-term prognosis and analysis to the NSC, and recommends solutions and address policy issues referred to it.

The National Intelligence Grid or NATGRID is the integrated intelligence grid connecting databases of core security agencies of the Government of India to collect comprehensive patterns of intelligence that can be readily accessed by intelligence agencies.

So, all the above are part of India s Security architecture.

3.Which of the following is unrelated to other based on its composition and functioning?

  1. National Security Council
  2. National security Advisory Board
  3. Joint intelligence committee
  4. NATGRID

Ans  - D

Explanation:

National Security Council , National Advisory Board and Joint Intelligence Committee are the Organisational Structures , where as NATGRID is a tool used for networking of information.

So, ans is: D.

4. Which of the following are the reasons for the low manufacturing base of Medical devices in India?

  1. Lack of proper quality standards
  2. Inverted duty structure
  3. Higher costs of production
  4. 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – A

Explanation:

The government has announced many things, including the National Medical Devices Policy in April 2015, pursuing the passage of the Drugs and Cosmetics Amendment Bill (pending since 2013), but we are yet to see any movement on the ground. Lack of Quality standards leading to the low base of manufacturing.

In case of medical device manufacturing, the duties on the domestic products are more compared to import duties. This is creating negative or inverted duty structure,causing less encouragement for domestic production.

Cost of production without the duties is less , but because of duties ,final cost is increasing.

So, the ans is : A

5. Which of the following are correct statements in relation to the  reasons for rural distress in India?

  1. Sudden loss of income due to crop failure or price crash
  2. High value commercial corps and their failure has a worse impact compared to the failure of a food crop.

A) 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Ans – C

Explanation:

Crop failure or sudden crash of prices makes the farmes go deep into debts. In most of the cases , the vicious cycle of debt trap holds grip of the farmers. This causes rural migration.

Commercial crops needs more input cost for -seeds , fertilizers, pesticides. In case of failure of these crops, it is huge loss the farmer. In case of food crops, the input cost is relatively low.

So, ans is : C

6. Who among the following is not the president of Myanmar till date?

  1. Thein Sein
  2. Aung San Suu kyi
  3. Htin Kyaw
  4. Ne win

Ans - B

Explanation:

Aung San Suu Kyi, is a democratic rights activist of Maynmar, and her party recently won majority seats in elections. However, Myanmar constitution doesn t allow a foreign national or spouce of a foreign national to become a President of the Country. So, on this ground another member from her party became the President,  not her.

So, ans is: B

7. Which among the following are the major problems agricultural sector is facing in India?

  1. Lack of Irrigation
  2. Lack of supplementary income
  3. Inability to scale up the farms
  4. Lack of security in case of crop failure
  5. 1,2,3 B) 2,3,4 C) 1,3,4  D) 1,2,3,4

Ans - D

Explanation:

Indian agriculture sector is facing different problems in the different levels both in back end and front end sides.

In India, 60% of the areable land is rainfed. So, lack of irrigation facilities in many areas became a souce of agricultural sector.

The average Land holdings in India is less than 1.5 acres. It needs farmers to have additional income to sustain along with the farm income. However, in many areas, most of the agricultural families dont have any other employment.

Because of small land holdings , scaling up of Farms , use of technology have not done. This results into less productivity.

Crop failure is one of the major problem. Both floods, monsoon failures(Droughts) Causing the crop failures. Lack of proper insurance mechanism is making the farmers vulnerable, there by causing distress in agriculture.

So, ans is: D. 

8. Which of the following are the new shifts under Hydrocarbon exploration and Licensing policy?

  1. Shift from profit sharing model to revenue sharing
  2. Unified licensing to explore different types of Hydrocarbons
  3. Open acreage policy
  4. 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Ans - D

Explanation:

Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy (HELP):

Four main facets of this policy are:

  1.     Uniform license for exploration and production of all forms of hydrocarbon,
  2.      An open acreage policy,
  3.      Easy to administer revenue sharing model and
  4.     Marketing and pricing freedom for the crude oil and natural gas produced.

So, Ans is: D

Refer: http://pib.nic.in/newsite/PrintRelease.aspx?relid=137638

 

 

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call