Current Affairs > Daily Current affairs

Back
weekend test explanation - 27 March 2016 27-03-2016

March 21-March 27, 2016

Weekend consolidation

  • Right to education – do we need to move towards marketization?
  • Deen Dayal upadhyaya gram jyoti yojana – GARV application for information sharing
  • Real estate regulation act – is it a over regulation that helps none?
  • Aadhar – is it against to privacy of the Individuals?
  • How conflict of interest of the members of parliament and ministers be reduced? shall we need to take a legal approach for this? Think on examples
  • Nuclear security summit
  • One belt one road initiative –  is it an initiative by china to the global leadership
  • Solar panels issue at WTO
  • Jammu and Kashmir – what is the solution in the long run? Has democracy already shown the way? Think it from elections and voter participation dimension
  • Grievance redressal system – How Pragati is working
  • Prime Minister Krishi sinchai Yojana
  • E waste – New rules
  • BRICS and its relevance for India
  • Fall in commodity prices – Impact on Indian economy - remittances
  •  Urban disaster planning – how it need to be improved?
  • Karachi session – Bhagat singh path
  • USA-CUBA relations
  • Pradhan Mantri Ujjwala scheme
  • Internet governance
  • Pradhan mantra fasal bima yojana
  • Honor killings – need of a law
  • Common wealth – relevance
  • Brazil crisis – lessons to be learnt  -Need for diversification of economy
  • Japan nuclear deal
  • UNESCO Bio sphere list

 

  1. Consider the following statements regarding right to education?
    1. Right to education is a fundamental right under Indian constitution.
    2. It imposes a duty and accountability  on the parents to educate the children
  2. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

ANSWER – A

Explanation:

Under 86th amendment act of 2002, Right to Education was added to the fundamental rights.

Article 21A declares that State shall provide free and compulsory Education to children of the age 6 to 14.

Under 51A, Fundamental duties, it was added that Parents have have duty to send their children to School. But it is not under the Fundamental Right- Right to Education. So, point 2 is wrong.

So ans is: A.

2)  which of the following are correct with regard to right of children for free and compulsory education act?

  1. It promotes neighborhood school concept
  2. It has special provisions for participation of private schools
  3. It provides reservations for socially backward classes in private schools
  4. 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Ans – A

Explanation:

Main Features of Right to Education (RTE) Act, 2009:

  • Free and compulsory education to all children of India in the 6 to 14 age group.
  • No child shall be held back, expelled or required to pass a board examination until the completion of elementary education.
  • If a child above 6 years of age has not been admitted in any school or could not complete his or her elementary education, then he or she shall be admitted in a class appropriate to his or her age. However, if a case may be where a child is directly admitted in the class appropriate to his or her age, then, in order to be at par with others, he or she shall have a right to receive special training within such time limits as may be prescribed. Provided further that a child so admitted to elementary education shall be entitled to free education till the completion of elementary education even after 14 years.
  • Proof of age for admission: For the purpose of admission to elementary education, the age of a child shall be determined on the basis of the birth certificate issued in accordance with the Provisions of Birth. Deaths and Marriages Registration Act 1856, or on the basis of such other document as may be prescribed.No child shall be denied admission in a school for lack of age proof
  • A child who completes elementary education shall be awarded a certificate.
  • Call need to be taken for a fixed student–teacher ratio.
  • Twenty-five per cent reservation for economically disadvantaged communities in admission to Class I in all private schools is to be done.
  • Improvement in the quality of education is important.
  • School teachers will need adequate professional degree within five years or else will lose job.
  • School infrastructure (where there is a problem) need to be improved in every 3 years, else recognition will be cancelled.
  • Financial burden will be shared between the state and the central government.

The reservation in Private Schools is for economically backward classes not for Socially backward classes. So, point 3 is wrong.

So, ans is:A

3)Which of the following are correct in relation to education in India?

  1. Education is in the concurrent list in our constitution
  2. Right to education act provides responsibility for Centre and states on promotion of primary education.
  3. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer – C

Explanation:

Education is in the Concurrent list. The Concurrent List or List-III (Seventh Schedule) is a list of 52 items(though the last item is numbered 47) given in Part XI of the Constitution of India, concerned with relations between the Union and States. This part is divided between legislative and administrative powers.

Right to Education Act , 2009 provides responsibility for Centre and states on promotion of primary education. Financial burden will be shared between the state and the central government.

So, Points 1,2 are correct.

So, ans is: C

4) Which of the following are the corridors planned under one belt, one road initiative?

  1. China Pakistan economic corridor
  2. Bangladesh –china-India- Myanmar - BCIM corridor
  3. China- Mongolia-Russia economic corridor
  4. 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – D

Explanation:

The Silk Road Economic Belt and the 21st-century Maritime Silk Road, also known as The Belt and Road (abbreviated B&R), One Belt, One Road (abbreviated OBOR) or the Belt and Road Initiative is a development strategy and framework, proposed by People s Republic of China that focuses on connectivity and cooperation among countries primarily in Eurasia, which consists of two main components, the land-based "Silk Road Economic Belt" (SREB) and oceangoing "Maritime Silk Road" (MSR).

 

 

  1. China Pakistan economic corridor
  2. Bangladesh –china-India- Myanmar - BCIM corridor
  3. China- Mongolia-Russia economic corridor

All the 3 corridors were planned under this initiative.

SO, ans is : D

5) Which of the following is incorrect regarding Karachi session of Indian National congress-1931?

  1. Gandhi Irwin pact was endorsed
  2.  It defined the meaning of Swaraj to the people
  3. Bhagat singh actions towards freedom are strongly supported at the session.
  4. Sardar vallabhai patel presided at the Karachi session

Answer – C

Explanation:

The Gandhi Irwin Pact was endorsed by the Congress in the Karachi Session of 1931, that was held from March 26-31. Gandhi was nominated to represent Congress in the Second Round Table Conference.

Just a week back, Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru had been executed. So, there was anger in the public whose point was that why Gandhi did accept to sign the pact.

Sardar Patel was the President of that Session.

It defined the meaning of Swaraj, Purna Swaraj was taken as the Goal of Congress.Swaraj was defined as It means for the masses " in order to end exploitation of masses , political freedom must include economic freedom of starving millions."

So, only point 3 is wrong.

So, ans is : C.

6) Pradhan mantra Ujjwala scheme is to provide

  1. It is to provide electricity to every rural household in India
  2. Providing for LPG connections to the BPL families
  3. It is to promote women empowerment through night schools
  4. It is to increase the participation of women in decision making at village level

Answer – B

Explanation:

The Pradhan Mantri Ujwala Yojna was started on 10 March 2016 by the Indian Government’s Cabinet Committee on Economic Affairs, which is headed by Narendra Modi. This programme is expected to be implemented over a period of three years – till fiscal 2018-19 – and will cost the central government INR 8000 crore. The aim of the programme is to make cooking gas (liquefied petroleum gas or LPG) available to women from families that are economically backward. The scheme will look to implement the said programme on an emergency basis.

So, ans is: B

7)  Which of the following are true regarding Cuba?

  1. According to Human Development Report – 2014 Cuba has better life expectancy at birth compared to USA
  2. CUBA has more percapita expenditure on health compared to USA
  3. 1 only B) 2Only C) Both 1and 2 D) Neither 1 Nor 2

Answer – A

Explanation:

                  Human Development Index (HDI) -The Human Development Index (HDI) is a composite statistic of life expectancy, education, and income per capita indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development.It is given in Human Development Report of World Bank.

      Life expectancy at birth For Cuba is: 79.4

      Life expectancy at birth For USA is:  79.1.

Health expenditure per capita (current US$) Total health expenditure is the sum of public and private health expenditures as a ratio of total population.

USA ranks first in Per capita heath expendinture among worls countries.

So, point 2 is wrong.

So ans is : A         

8) Jammu and Kashmir is given a special status according to Art 370 of the constitution. Identify the incorrect statements in relation to Art 370 of the constitution?

A) Art 1 of the constitution applies to Jammu and Kashmir

B) Parliament can make a law on a matter in union list and concurrent list in relation to Jammu and Kashmir

C) President of India can extend any union law to Jammu and Kashmir in consultation with state Government

D) Jammu and Kashmir people enjoy double citizenship – Indian and state

Answer – B

Explanation:

Under Article 370 of the Constitution, Jammu & Kashmir was granted Special Status. Under this, Parliament can make laws on most of the subjects in Union list and  fairly good number of subjects in Concurrent list but many subjects were kept under State s purview. Residuary powers are with the State.

For example, Preventive detension laws of Parliament are not applied in the State.

So, point 2 is incorrect.

So ans is : B

9) Which of the following recommendations can improve the grievance redressal mechanism in the country?

1) Pragati

2) Citizen charter

3) E governance

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3

Answer – D

Explanation:

PRAGATI (Pro-Active Governance And Timely Implementation)- PRAGATI is a unique integrating and interactive platform. The platform is aimed at addressing common man’s grievances, and simultaneously monitoring and reviewing important programmes and projects of the Government of India as well as projects flagged by State Governments.

Citizen s Charter is a document which represents a systematic effort to focus on the commitment of the Organisation towards its Citizens in respects of Standard of Services, Information, Choice and Consultation, Non-discrimination and Accessibility, Grievance Redress, Courtesy and Value for Money.

Electronic governance or e-governance is the application of information and communication technology (ICT) for delivering government services, exchange of information communication transactions, integration of various stand-alone systems and services between government-to-customer (G2C), government-to-business (G2B), government-to-government (G2G) as well as back office processes and interactions within the entire government framework. This increases the taranparency and acts as an effective greivance redressal mechanism .

So, all the above are correct.

So, ans is: D

10) Real estate regulation act has provisions for the orderly growth of real estate sector in the country. Identify the correct statements in this context?

1) It provides a protection for every transaction that happens in real estate sector in India
2) Real estate regulatory authority need to be appointed under the law .

3) Developer has to spend at least 70% of the advances on the project, it is intended for

A) 1,2 B) 2,3 C) 1,3 D) 1,2,3,

Answer – B

Explanations:

The Real Estate (Regulation and Development) Bill, 2013

Highlights of the Bill:

  • The Bill regulates transactions between buyers and promoters of residential real estate projects.  It establishes state level regulatory authorities called Real Estate Regulatory Authorities (RERAs).
  • Residential real estate projects, with some exceptions, need to be registered with RERAs.  Promoters cannot book or offer these projects for sale without registering them.  Real estate agents dealing in these projects also need to register with RERAs.
  • On registration, the promoter must upload details of the project on the website of the RERA.  These include the site and layout plan, and schedule for completion of the real estate project.
  • 70% of the amount collected from buyers for a project must be maintained in a separate bank account and must only be used for construction of that project.  The state government can alter this amount to less than 70%.
  • The Bill establishes state level tribunals called Real Estate Appellate Tribunals.  Decisions of RERAs can be appealed in these tribunals.

It provides protection for those dealing with projects , which are registerd under the law.

So. point 1 is wrong.

So, ans is: B.

 

 

 

 

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call