Current Affairs > Daily Current affairs

Back
Daily News Analysis 18-05-2016

1.     Which of the following countries are involved in the Chabahar Trilateral Transit Trade Agreement?

        1. Afghanistan

        2. Pakistan

        3. China

        4. Iran

        5. India

        Select the correct answer using the code given below.

(a)    1, 2 and 3

(b)   1, 2 and 5

(c)    1, 4 and 5

(d)   1, 3 and 5

Answer: c

2.     With reference to the Chabahar Port, consider the following statements:

        1. It is a seaport in Chah Bahar in southeastern Iran.
        2. Its location lies in the Gulf of Oman.
        3. It was partially built by India in the 1990s to provide access to Afghanistan and Central Asia, by passing Pakistan.
        Which of the statements given above is/are correct?
(a)    1 and 2 only
(b)   2 and 3 only
(c)    2 only
(d)   1, 2 and 3
Answer: d

3.     Geospatial Information Regulation Bill, recently seen in the news, is

        (a) A strategy to tackle the regional terrorism.

        (b) A plan of action to combat cyber warfare.

        (c) A set of legally binding regulations regarding the geospatial information of India.

        (d) A set of guidelines for space projects.

        Answer: c

4.     With reference to the Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act, consider the following statements:

       1. It was the first anti-terrorism law legislated by the government to define and counter terrorist activities.

       2. Courts were set up exclusively to hear the cases and deliver judgements pertaining to the persons accused under this Act.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

5.     With reference to the Haqqani network, consider the following statements:

        1. It is an insurgent group to fight against US-led NATO forces and the government of Afghanistan.

       2. It operates in Pakistan only.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: a

6.     With reference to the Sykes-Picot Agreement, consider the following statements:

       1. It was a secret agreement between the Britain and the France.

       2. It was officially known as Asia Minor Agreement.

       3. It was a part of the blame for the West Asia crisis.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 and 3 only

(c)    1 and 3 only

(d)   1, 2 and 3

       Answer: d

7.     Which of the following is not in the five principles of Panchsheel?

       (a) Mutual respect for each others territorial integrity and sovereignty.

       (b) Mutual trust and peace.

       (c) Mutual non-interference in each others internal affairs.

       (d) Equality and cooperation for mutual benefit.

       Answer: b

8.     With reference to the 73rd Amendment Act of 1992, consider the following statements:

       1. It gives a constitutional status to the panchayati raj institutions.

       2. It transfers the representative democracy into participatory democracy.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

9.     Consider the following statements:

       1. 73rd Amendment to the Constitution provides for a Gram Sabha as the foundation of the panchayati raj system.

       2. 74th Amendment to the Constitution provides for a three-tier system of panchayati raj in every state.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: a

10.   With reference to the Panchayats (Extension to Scheduled Areas) Act 1996, which of the following statements is/are correct?

       1. It is an Act to provide for the extension of the provisions of Part IX of the Constitution relating to the Panchayats and the Scheduled Areas.

       2. It was enacted to enable Gram Sabhas to self govern their natural resources.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

11.   Consider the following statements:

        1. The principle of Free and Prior Informed Consent was reiterated most strongly in the recent UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples.

       2. India has brought this into its legislative framework.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: a

12.    With reference to fiscal deficit in India, which of the following statements is not correct?

         (a) It is the difference between total revenue and total expenditure of the government.

         (b) It is an indication of the total borrowings needed by the government.

         (c) The gross fiscal deficit is the less of total expenditure.

         (d) It takes place either due to revenue deficit or a major hike in capital expenditure.

         Answer: c

13.  With reference to the Fiscal Consolidation, consider the following statements:

       1. It is a reduction in the fiscal deficit.

       2. It is aimed at eliminating fiscal debt.

       3. Improved tax revenue and better expenditure are components of fiscal consolidation.

       4. The Fiscal Responsibility and Budget Management Act gives the targets for fiscal consolidation in India.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1, 2 and 3

(b)   1 and 4

(c)    1, 3 and 4

(d)   1, 2, 3 and 4

       Answer: c

14.  With reference to the National Board for Wildlife, consider the following statements:

       1. It is a Statutory Organization constituted under the Wildlife Protection Act 1972.

       2. It is chaired by Prime Minster.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

15.  Panna tiger reserve, recently seen in the news, is located in which of the following countries?

       (a) Uttar Pradesh

       (b) Madhya Pradesh

       (c) Jharkhand

       (d) Rajasthan

       Answer: b

16.  Consider the following rivers:

       1. Ken

       2. Betwa

       3. Kosi

       4. Chambal

       Which of the above are tributaries of Yamuna?

(a)    1, 2 and 3

(b)   2, 3 and 4

(c)    1, 2 and 4

(d)   1, 2, 3 and 4

       Answer: c

17.  With reference to the Satavahana dynasty, consider the following statements:

       1. It mainly comprised the present-day Andhra Pradesh, Telangana and Maharashtra.

       2. Amaravati was one of the capitals of the dynasty.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

 

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call