Current Affairs > Daily Current affairs

Back
Daily News Analysis 19-05-2016

1.    With reference to the Nuclear Suppliers Group (NSG), consider the following statements:

       1. It is concerned with reducing nuclear proliferation by controlling the export and re-transfer of materials that may be applicable to nuclear weapon development.

       2. The NSG was founded in response to the Indian nuclear test in May 1974.

       3. India is a member of NSG.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 and 3

(c)    1 and 2

(d)   1, 2 and 3

 Answer: c

2.    Consider the following countries:

       1. India

       2. Pakistan

       3. Japan

       4. Israel

       5. South Sudan

       Which among the above are four UN member states that have never joined the Nuclear Non-Proliferation Treaty?

(a)    1, 2, 3 and 4

(b)   1, 3, 4 and 5

(c)    2, 3, 4 and 5

(d)   1, 2, 4 and 5

Answer: d

3.    With reference to the Barter system, consider the following statements:

       1. It is a system of exchange where goods or services are directly exchanged for other goods or services.

       2. It is a replacement for money as the method of exchange.

       3. It is used in times of monetary crisis.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 and 3

(c)    1 and 3

(d)   1, 2 and 3

       Answer: d

4.    Which of the following country is not a member country of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?

       (a) Iran

       (b) Iraq

       (c) Israel

       (d) Venezuela

       Answer: c

5.    Consider the following statements:

       1. India has recently replaced Look East policy with the Act East Policy.

       2. China has a Pivot to Asia doctrine.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: a

6.    Consider the following statements:

       1. India and the US held the first maritime security dialogue recently.

       2. India, Sri Lanka and Maldives had trilateral maritime security cooperation.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

7.    With reference to the Iran-Pakistan-India pipeline project, consider the following statements:

       1. It is aimed to transfer gas from Iran to Pakistan and then further to India.

       2. It is also called Peace Pipeline.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

8.    With reference to the Iran nuclear deal, consider the following statements:

       1. It is known as Joint Comprehensive Plan of Action.

       2. It provides relief to the restrictions on Irans nuclear programme.

       Which of the statements given above is/are correct?

(e)    1 only

(f)    2 only

(g)   Both 1 and 2

(h)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

9.    India is a member of which among the following?

       1. Nuclear Suppliers Group

       2. Nuclear Non-Proliferation Treaty

       3. Organization of the Petroleum Exporting Countries

       Select the correct answer using the code given below.

(a)    1 and 2 only

(b)   3 only

(c)    1, 2 and 3

(d)   India is a member of none of them

       Answer: d

10.  With reference to the Nuclear Security Summit, consider the following statements:

       1. It is a world summit.

       2. It aimed at preventing nuclear terrorism.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

11.  Which of the following is not related to the Nuclear disarmament?

       (a) Partial Test Ban Treaty

       (b) Nuclear Non-Proliferation Treaty

       (c) Strategic Arms Reduction Treaty

       (d) None of the above

       Answer: d

12.  Which of the following group is not based in Afghanistan?

       (a) Taliban

       (b) Al-Qaeda

       (c) Islamic State

       (d) Hezb-e-Islami

       Answer: c

13.  With reference to the Anti-Terrorism Squad, consider the following statements:

       1. It is a special police force in several states of India.

       2. It was founded in Kerala in 1990.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: a

14.  With reference to the Gross Domestic Product (GDP), consider the following statements:

       1. GDP is used to measure the economic and social performance of a nation.

       2. Most important weakness of GDP is its exclusion of voluntary market transactions.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: b

15.  With reference to the NITI Aayog, consider the following statements:

       1. It is a replacement for the Planning Commission.

       2. The Prime Minister is Ex-Officio Chairperson.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call