Current Affairs > Daily Current affairs

Back
Daily News Analysis 20-05-2016

1.    With reference to the Trans-Pacific Partnership (TPP), consider the following statements:

       1. It is an expansion of the Trans-Pacific Strategic Economic Partnership Agreement.

       2. It is a trade agreement, which is the cornerstone of the US’s Asia-Pacific policy.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

Answer: c

2.    With reference to the Transatlantic Trade and Investment Partnership, consider the following statements:

       1. It is a proposed trade agreement between the US and the EU.
       2. It was signed in 2015 with the aim of promoting trade and multilateral economic growth.
       Which of the statements given above is/are correct?
(a)    1 only
(b)   2 only
(c)    Both 1 and 2
(d)   Neither 1 nor 2
Answer: a

3.    Consider the following statements:

       1. The US military conducted freedom of navigation operations against 13 countries last year, including India and China.

       2. The freedom of navigation operations involve sending US Navy ships and military aircraft into areas where other countries have tried to limit access.

       3. The aim is to demonstrate that the international community does not accept such restrictions.

       4. This year the US Navy would step up the freedom of navigation operations in the East China Sea because of concerns China is attempting to assert its dominance by building military facilities there.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1, 2 and 4 only

(b)   2, 3 and 4 only

(c)    1, 2 and 3 only

(d)   1, 2, 3 and 4

       Answer: c

4.    Which of the following island is not in the South China Sea?

       (a) Spratly Islands

       (b) Parcel Islands

       (c) Senkaku Islands

       (d) Pratas Islands

       Answer: c

5.    With reference to the G7, consider the following statements:

       1. All countries in the group are major advanced economies.

       2. The European Union is also represented within the group.

       3. A net national wealth and a very high Human Development Index are the main requirements to be a member of this group.

       4. The 42nd G7 summit will be held in Japan in May 2016.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1, 2 and 4 only

(b)   2, 3 and 4 only

(c)    1, 2 and 3 only

(d)   1, 2, 3 and 4

       Answer: d

6.    Which of the following organisation is related to human rights?

       (a) United Nations Human Rights Council

       (b) Amnesty International

       (c) United Nations Security Council

       (d) All the above

       Answer: d

7.    With reference to the International Crisis Group, consider the following statements:

       1. Its aim is working to prevent conflict worldwide.

       2. It also focuses on human rights violation around the world.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

8.    With reference to the Syrian civil war, consider the following statements:

       1. The unrest began with the political instability.

       2. Islamic State has further increased the crisis.

       3. The conflict caused severe human rights violations.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 and 2

(b)   2 and 3

(c)    1 only

(d)   1, 2 and 3

       Answer: d

9.    With reference to the composition of Lok Sabha, consider the following statements:

       1. The representatives of states in the Lok Sabha are directly elected by the people from the territorial constituencies in the States.

       2. The Constitution has empowered the Parliament to prescribe the manner of choosing the representatives of the Union Territories in the Lok Sabha.

       3. The President can nominate three members from the Anglo-Indian community.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 and 2

(b)   2 and 3

(c)    2 only

(d)   1, 2 and 3

       Answer: a

10.  Which of the following are the conditions for a political party to get recognition as a national party?

       1. A party should won 2 percent of seats in the Lok Sabha from at least three different states in the general elections.

       2. A party should secure at least 6 percent of the valid votes in favor of more than 4 states in Lok Sabha and Assembly elections.

       3. A party should get recognition as a state party in at least four states.

       Select the correct answer using the code given below.

(a)    1 and 3

(b)   2 and 3

(c)    2 only

(d)   1, 2 and 3

       Answer: d

11.  Consider the following statements:

       1. Foreign Direct Investment is more difficult to pull out or sell off.

       2. Foreign Portfolio Investment is more volatile than FDI.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

12.  Consider the following statements:

       1. A cyclone is a low-pressure area.

       2. Coriolis force is active in cyclones.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: c

13.  With reference to the Cyclone Roanu, consider the following statements:

       1. It is an active temperate cyclone.

       2. It originated from a low pressure area that formed south of Sri Lanka.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: b

14.  Consider the following statements:

       1. The Chairman of the National Disaster Management Authority is the Prime Minister.

       2. The responsibility for Disaster Management in Indias federal system is that of the Central Government.

       Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only

(b)   2 only

(c)    Both 1 and 2

(d)   Neither 1 nor 2

       Answer: a

Branches

Ashok Nagar Branch
1-10-223/A, Sub-register office Line
Hyderabad
+91 9052 29 29 29, 9052 19 29 29

Madhapur Branch
Plot No.3, 2nd floor, Raghuma Towers
Hyderabad
+91 9052 492929

Delhi:
Old Rajendra Nagar

Send to mail

Request for call